2020: Karaimų vaikų dienos stovykla „Kujaščech“

Rugpjūčio 3-7 dienomis Trakuose vyko karaimų vaikų dienos stovykla. Susibūrus mamų ir tetų iniciatyvinei grupei, kilo idėja atgaivinti prieš 20 metų vykusią stovyklą ir suteikti jai tokį pat pavadinimą – „Kujaščech“. Stovyklos tikslas buvo suburti vaikus, supažindinti juos su karaimų kalbos pagrindais, kultūra, suteikti jiems galimybę žaisti ir būti kartu, panaudojant įtraukiančias veiklas ir užsiėmimus. Tai buvo didesnio 2020-ųjų projekto ‘Tarptautinė karaimų kalbos ir kultūros stovykla’ dalis.

Per 5 praleistas kartu dienas vaikai mokėsi karaimų kalbos (išmoko skaičiuoti, vardinti kūno dalis karaimiškai, taip pat išmoko dainą „Mień kiči čibinčiek“), aplankė Trakų priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą, kur gaisrininkai pasakojo apie savo darbo ypatumus bei supažindino su savo darbo įrankiais. Taip pat lankėsi Trakų policijos komisariate, kur buvo supažindinti su policijos pareigūnų kasdieniu darbu. Antrą stovyklos dieną vyko į Elektrėnų rajone esančią „Nuotykių akademiją“ – ten susipažino, glostė ir vedžiojo haskius, žaidė begalę žaidimų su indėnu Hubertu. Vieną popietę laivu plaukėme į Užutrakio dvarą. Priešpaskutinę dieną lankėmės Trakų karaimų kenesoje, kur vaikams buvo priminta, kaip reikia elgtis kenesoje, papasakota kaip joje vyksta pamaldos ir kokios yra meldimosi tradicijos. Paskutinę stovyklos dieną vyko kybynų gamybos pamoka – kiekvienas sulipdė po savo kybyną, kurį po to ir suvalgė. Kasdien vyko ir piešimo bei darbelių pamokos, kurie per stovyklos uždarymą buvo eksponuoti ir parodyti tėveliams.

Uždarymas vyko Semeliškėse, ten dar visą pusdienį pramogauta, vaikai maudėsi ir smagiai leido laiką visi kartu.

Tikimės, kad turėsime galimybę šią stovyklą tęsti.  Dėkojame už paramą Tautinių mažumų departamentui bei Lietuvos karaimų kultūros bendrijai.

Vaikų stovyklos „Kujaščech“ dalyviai
Stovyklos dalyviai

„Kujaščech“ organizacinis komitetas